Perfekta ägg i påsk!

Mat & Recept 30 Mar 2013

Se till att dina ägg blir precis så som du vill ha dem med våra experttips.

Få livsmedel är så pass effektiva när det kommer till att bygga muskler, bränna fett och förbättra din allmänna hälsa som ägg, mycket tack vare dess höga nivåer av protein, D-vitamin och omega 3. Det finns massvis av olika sätt att koka ägg, men många av dem kan lätt gå fel – antingen genom att gulan blir underkokt eller vitan blir överkokt – så att du tvingas äta något som varken ser särskilt trevligt ut eller smakar lika gott som det borde. Med dessa tips från kocken Karol Gladki så kan du undvika vanliga misstag och se till att äggen blir perfekta – oavsett hur du föredrar dem.

Pocherade ägg med sparris
Ägg, sparris

Ingredienser
2 stora ägg
4–6 sparrisstjälkar
4 msk vitvinsvinäger

Gör så här
– Fyll en kastrull med vatten och låt koka upp, och häll sedan i vinägern. ”Det är viktigt att använda vinäger eftersom den hjälper vitan att hålla samman gulan”, säger Gladki.
– Knäck äggen i grytan och låt sjuda under tre minuter. ”Konsistensen på äggen blir bättre om du tar ut dem direkt från kylen och inte låter dem komma upp i rumstemperatur”, säger Gladki.
– Under tiden kokar du sparrisen i tre till fem minuter.
– Lyft snabbt upp äggen med en sked, placera dem ovanpå den blancherade sparrisen och servera.

streck

Kokta ägg med fullkornstoast
Kokta ägg med fullkornstoast

Ingredienser
2 stora ägg
2 skivor fullkornstoast

Gör så här
– Fyll en kastrull med vatten och låt koka upp. Lägg sedan i äggen och låt sjuda på låg värme i sju minuter. ”Temperaturen är lika viktig som tiden”, säger Gladki. ”Om vattnet kokar istället för att sjuda så blir äggen överkokta.”
– Lägg de båda brödskivorna i brödrosten och skär dem i en till två centimeter breda skivor.
– Lyft ur äggen från kastrullen med en sked och lägg dem i ett kallt vattenbad under ett par sekunder. ”Äggen kokar vanligtvis även efter du tagit bort dem från värmen, och på så vis får du stopp på processen”, säger Gladki.
– Skär bort toppen på äggen och servera med bödet.

streck

Äggröra med rökt lax
Äggröra med rökt lax

Ingredienser
2 stora ägg
50 g rökt lax, skuren i skivor
2 msk mjölk
1 tsk smör

Gör så här
– Tillsätt smöret i en stor stekpanna på medelhög värme. ”Om pannan är för varm riskerar du att bränna vid smöret, vilket frigör massor av cancerframkallande ämnen”, säger Gladki.
– Knäck äggen i en bunke och vispa ihop dem med mjölken.
– Häll blandningen i pannan och fortsätt röra till dess att röran har stelnat till hälften, då du tillsätter den rökta laxen.
– Tillaga alltsammans så länge du önskar. ”Om äggen börjar utsöndra vatten håller röran på att bli överkokt”, säger Gladki.

streck

Stekt ägg med bacon
Stekt ägg med bacon

Ingredienser
1 stort ägg
2 skivor fettsnålt bacon
1 msk kokosolja

Gör så här
– Hetta upp kokosoljan i en stekpanna på medelhög värme. ”Kokosolja är perfekt att steka med eftersom den har en hög rökpunkt”, säger Gladki. ”Om pannan är för varm så kommer äggets undersida att bli vidbränt.”
– Knäck ägget i stekpannan och stek efter önskemål.
– Under tiden steker du baconet på medelhög värme. Vänd då och då och servera med ägget.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.