Nattugglor – mer stillasittande och mindre motiverade att träna

Tips 23 Aug 2014

En ny studie visar att nattugglor är mer stillasittande än morgonpigga personer och har det svårare att hålla sig till ett regelbundet träningsschema.

Enligt en studie som publicerats i tidskriften Sleep associeras sena läggtider med långa perioder av stillasittande under dagarna. Personer som beskriver sig själva som nattugglor uppger också i högre utsträckning än andra att de inte har tillräckligt med tid för att träna och att de inte kan hålla sig till ett träningsprogram, oavsett vilken tid de faktiskt gick och la sig eller steg upp.

”Vi upptäckte att sovtider och dygnsrytm påverkar aktivitetsmönster och attityder till träning, även bland hälsosamma och aktiva personer”, säger Kelly Glazer Baron, professor i neurologi vid Northwestern University i USA och en av medförfattarna till studien. ”Personer som beskriver sig själva som kvällsmänniskor och stiger upp sent om morgnarna spenderar mer tid stillasittande och har i allmänhet svårt att avsätta tid för träning.”

Enligt Baron pekar resultatet på att dygnsrytm är en faktor som bör tas med i beräkningen när man utformar träningsrekommendationer och program – i synnerhet för mindre aktiva personer.

nighttv

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.