Humorgruppen som spänner musklerna

Kändisträning 13 Feb 2013

De har gjort succé på Youtube och är just nu aktuella med sitt eget realityprogram på Kanal 5. Fitness for Men träffade Christopher Martland och Johan Gunterberg, hjärnorna bakom humorgruppen De vet du, och pratade om framgångarna, hur de håller sig vältränade och kebab.

devetdu

 

Berätta om hur ni startade gruppen.
Johan: Vi har alltid gillat att skicka MMS-videor till varandra och har alltid älskat att spexa, men aldrig gjort något framför någon. När vi gjorde en musikvideo på Facebook till gamla 90-talsvideor så fick vi jättemånga likes. Sen började vi göra musiken själva och på den vägen är det.
Christopher: Namnet var mest en ordvits när kompisarna frågade: ”Men vem är det som har gjort den här låten?” och vi svarade: ”Men det vet du.” Det var ingen tanke bakom alls.
Johan: Vi är barndomsvänner och träffades när vi var tio år gamla ungefär. Vi har spelat basket ihop hela våra liv och var nere i Italien och spelade tillsammans. Men när vi väl var där nere så kände vi båda att det inte var basket vi ville hålla på med – vi ville larva oss.

Vad har ni för mål med gruppen?
Christopher: Vi har inget mål alls, vi vill bara ha kul. Just nu är det bara roligt. Det är inte så att vi försöker blir stora. Annars skulle man ju göra en EM-låt när det är EM eller en jullåt vid jul.
Johan: Vi skulle aldrig lägga ner någon tid på att göra det här om det inte var kul.

Hur viktigt är det med hälsa för er?
Christopher: När vi spelade mycket basket så satsade vi och ville vara heltidsproffs resten av livet.
Johan: Då var man ju tvungen att träna hårt för att nå resultat i sporten.
Christopher: I Italien så var det ju vårt jobb, vi var proffs.
Johan: Sen slutade vi bara för det var inget kul längre.

Vad kör ni för träning nu när ni inte spelar basket längre?
Johan: Gymmar, men inte så mycket ändå för vi har fortfarande mycket gratis från basketen. Och sen hjälper nog även generna till, vissa har nog lättare att få resultat än andra. För vi käkar ju kebab varje dag.
Christopher: Hos vissa polare så märker man att om de inte tränar så blir de lite tjocka. Om inte vi tränar blir vi spinkigare. Det är lättare att hålla det uppe då.
Johan: Var man tvungen att kämpa jättehårt så hade man nog inte tyckt att det var så kul heller. Man har också perioder när man kör hårdare, men vissa perioder kan det vara jättedåligt.
Christopher: Som Johan sa så har vi mycket från basketen, vi tränade två till tre timmar om dagen ibland och gör man så i flera år är det väldigt svårt att tappa det tror jag.
Johan: Som Börje Salming. Har man tränat hela livet är det nog lättare.

Brukar ni träna ihop?
Johan: Vi brukar kompisträna men vi kör ändå ganska olika saker. Christopher gillar lite mer chillat, medan jag gillar att trycka på mer.
Christopher: Jag cyklar och kollar på TV, jag tycker inte det är så kul att kämpa. Ibland undrar jag varför jag gör det här. Är det för att vara snygg? Men jag mår ju bättre när jag rör på mig, men man behöver inte få blodådror i pannan för att man ska må bra. Jag är ganska lat som person.
Johan: Det är stor skillnad mot hur jag tränar nu och då. När jag körde basket så körde jag ju ben som ett djur. Nu har jag inte kört ben på ett år, det känns konstigt att man inte tränar vissa kroppsdelar längre för att man inte sportar fortfarande.

Hur viktigt är det att vara vältränad?
Johan: Det är ju lite pin att vara dåligt tränad. Det är en riktigt dålig känsla att ha en dålig kropp.
Christopher: Men vi känner ju inte att vi måste vara monsterrippade, men man mår ju bra om man ser bra ut.
Johan: Man vill ju vara vältränad för man vill inte se ut som en 87:a. Jag är 88:a och Christopher 89:a , och vi har märkt att många vänner som är ett år äldre börjar se lite slitna ut. Krokryggiga och börjar falla sönder. De börjar bli gubbar. Om man är 25 år och börjar tappa har man gjort något fel, då ska man vara ung och snygg. Och det går typ ihop med att få tunt år.

Beskriv vad gymmandet betyder för er.
Christopher: När man är i en bra träningsperiod så är man lycklig. Och sen när man varit sjuk i en vecka och inte tränat så mår man skit. Man mår som bäst när man är inne i sin träningsperiod. Äter och tränar man bra så blir man pigg.
Johan: Det är ju jobbigt nu när man inte tränar basket, man får det inte gratis på samma sätt. Som konditionen till exempel. Jag skulle aldrig gå ut och springa frivilligt, det är det tråkigaste jag vet. Den konditionen finns inte nu och det känns konstigt.

Har ni några träningsförebilder?
Christopher: Utseendemässigt så är det ju basketspelare, vi tycker att de har de bästa kropparna.
Johan: Michael Jordan! Nej men i basket så får man ju allt automatiskt och måste använda hela kroppen.
Christopher: Det blir ju bra proportioner, en fotbollsspelare kan ju få jättestora lår och smala armar.
Johan: Basket ger verkligen en snygg atletisk kropp, och det blir inte för mycket heller.

Vad brukar ni äta?
Johan: Vi äter ju kebab fyra till fem gånger i veckan, men det kanske vi måste ändra på snart om vi inte ska bli 87:or. Jag äter för att bli mätt och sen har man vissa perioder där man ätit för mycket pommes frites och försöker vara nyttig, men sen blir det oftast dåligt igen.

Läs resten av intervjun – där grabbarna lägger upp sin kostplan för framtiden och berättar varför kolhydrater innan träning är ”the shit” – i nya numret av Fitness for Men, som precis lämnat tryckpressarna. Skaffa ditt nummer i närmaste butik eller beställ hem till brevlådan.

Christopher Martland och Johan Gunterberg.
Christopher Martland och Johan Gunterberg.

Av: Jenny Thorell
Foto: Jenny Thorell & Universal Music AB

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.