Det stora blå

Träningsglädje 28 Apr 2013

Fridykaren William Trubridge är 15-faldig världsrekordhållare. 2010 blev han den förste att fridyka 100 meter utan assistans, och med hjälp av bara ett enda, djupt andetag.
fridyk

Fridykning handlar om att se hur djupt den mänskliga kroppen kan ta sig med hjälp av bara ett enda andetag. För min egen del är det också en möjlighet att slå mig fri från gravitationen, omvärldens ljus och ljud, och till och med känslan av att tiden går. Ett djupt fridyk kan vara som en dröm, i bemärkelsen att verkligheten verkar ha satts ur spel.

Fridykning ställer krav på både mental och fysisk disciplin. Jag tränar yoga och gör övningar för att förbättra rörligheten och kapaciteten i lungor och diafragma varje dag, plus andra övningar för att öka min tolerans mot höga koldioxid- och mjölksyrenivåer. Jag tränar också på min teknik i en pool.

Jag kan hålla andan i åtta minuter om jag håller mig helt stilla. När man rör sig förbrukar kroppen syre, så mina djupaste dyk brukar ta runt fyra minuter att slutföra.

Genom att röra sig effektivt under vattnet tillryggalägger man längre distanser per syreenhet. Allt kan emellertid tränas upp, och jag tror att det – precis som i de flesta andra sporter – är passionen och motivationen som får dig att fortsätta kämpa när resultaten inte vill infinna sig.

Efter 25 meter faller du fritt – ungefär som ett fallskärmshopp i slow motion. Kroppen förlorar sin flytförmåga och du sjunker ner till det djup du vill nå. Det är faktiskt en väldigt angenäm upplevelse. Eftersom du inte behöver göra någonting kan nedstigningen kännas som om du uppslukas av havet och dras ner i dess djup. Givetvis innebär det också att du måste arbeta hårt för att ta dig tillbaka upp till ytan när du har nått ditt mål.

Man vet väldigt lite om vad som händer med människokroppen under djupa fridyk. Men vi vet att lungorna pressas ihop från en volym på åtta till nio liter vid ytan till bara 600–700 milliliter på 125 meters djup (från storleken på en stor melon till en apelsin). Ett ”blodskifte” inträffar, vilket leder till att blodet leds bort från kroppens perifera delar som armar och ben. Samtidigt drar också mjälten ihop sig för att kunna utsöndra fler syrebärande röda blodkroppar i blodomloppet, och pulsen går ner till så pass lite som 20 slag i minuten.

Det händer att fridykare omkommer. Men det inträffar nästan alltid när de ignorerar säkerhetsprocedurerna – exempelvis genom att dyka ensamma. Så länge som man är försiktig är fridykning mindre farligt än de flesta andra extremsporter, och så här långt har ingen omkommit under en fridykningstävling.

Det har hänt att jag har svimmat, men det har inte handlat om någon nära döden-upplevelse – bara en kort tupplur. Sedan vaknar man upp i armarna på säkerhetsdykaren. Det rör sig om en ren överlevnadsmekanism. När syrehalten i blodet sjunker till en viss nivå, så väljer hjärnan att stänga av för att bevara den energi som finns kvar – precis som en dator gör när batteriet börjar ta slut.

Jag känner att träningen fortfarande ger resultat efter alla dessa år, så jag är säker på att jag kan fortsätta att gå djupare. Varför nöja sig med 100 meter när det finns större djup än så att utforska?

GÅ PÅ DJUPET
Trubridge guidar dig till vad du måste tänka på som fridykare.
1: ”Slappna av. Instinkten att dra efter andan beror på att koldioxidnivåerna ökar, vilket inte skadar dig. Det finns fortfarande gott om syre kvar i kroppen.”

2: ”Tekniken är allt. Du kan inte förbättra kroppens förmåga att lagra syre särskilt mycket, men du kan lära dig att använda det syre du har mer effektivt genom att förbättra dina rörelser i vattnet.”

3: ”Tänk inte alltför mycket på djup, tider och distans i början. Jobba istället på att känna dig bekväm under vattnet.”

4: ”Anmäl dig till en kurs i fridykning. Det finns viktiga säkerhetsrutiner och koncept som du måste lära dig. Träna aldrig fridykning eller försök slå personbästa i att hålla andan under vattnet på egen hand. En erfaren fridykare måste hela tiden hålla dig under uppsikt.”

Sugen på att testa fridykning? På www.fridykning.se hittar du kurser och all den information du behöver.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.