Därför går du upp i vikt när du sover dåligt

Tips 28 Sep 2013

sovdaligt Sömnförlust brukar resultera i att man äter mer och går upp vikt, och nu visar en ny studie att en av orsakerna kan vara den påverkan sömnbristen har på hjärnan.

Studien, som utförts vid University of California i USA, visar att en natts förstörd sömn ger upphov till markanta förändringar i sättet på vilket försökspersonernas hjärnor reagerar på kaloririk skräpmat. Då deltagarna i studien inte hade fått sova ordentligt genererade skräpmat och sötsaker starkare responser i den del av hjärnan som reglerar vår motivation att äta. Samtidigt kunde forskarna dessutom se att aktiviteten i den främre hjärnbarken, den del av hjärnan där konsekvenser övervägs och rationella beslut fattas, reducerades kraftigt hos försökspersonerna.

Resultatet av studien tyder alltså på att sömnbrist triggar två av varandra oberoende förändringar i hjärnaktiviteten, som tillsammans gör oss mer benägna att falla för frestelsen att äta skräpmat – en trött hjärna reagerar inte bara starkare på onyttig mat, utan är också sämre rustad att stå emot impulsen att äta den.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.