Marklyft – övningen för dig som ofta sitter stilla

25 Jul 2016

”Hinner du bara med en övning på gymmet, välj marklyft”. Inte sällan hör man dessa visdomsord, men varför är det så? Och vad är det med marklyften som gör dem så bra, inte minst för oss som spenderar mycket tid framför datorn?

Marklyft i sin renaste form ser väldigt enkelt ut: Hämta stången djupt ner, dra upp den nära kroppen och sträck ut i översta läget. Men tekniken är a och o, både ur skadebyggande syfte och för att faktiskt kunna utvecklas och bli starkare.

Mycket handlar om att undvika frestelsen att lasta på för mycket och istället fokusera på tekniken bakom lyftet – och bara det faktum att det finns hela hemsidor med information om korrekt marklyft säger en hel del.

Den stora anledningen till varför marklyft är så pass gångbart är att övningen korrekt utförd är en magisk formel för välmående, styrka och uthållighet – inte minst för dem av oss som exempelvis sitter på kontor, jobbar mycket framför datorn eller väljer att ta del av spänningen inom sportens värld hos aktörer som LeoVegas sport.

Nyckeln till ett lyckat lyft ligger i att få ner hälarna djupt i backen och inte ”tappa” ländryggen – varken i lyftet eller nedsläppet. Just ländryggen är ett av de områden som mår allra bäst av återkommande träning av just marklyft, vilket är den största anledningen till att människor som spenderar mycket tid sittandes framför datorn har nytta av den.

Dessutom går det att variera övningen på flera sätt – exempelvis genom raka marklyft (där benen förblir raka) eller genom att inta en bredare stans, och på så vis variera vilka delar av kroppen som får arbeta mest genom lyftet.

Är du osäker kan det absolut vara värt att lägga ner pengar på en PT-timme, enbart för att få till tekniken. För när den väl sitter har du alla möjligheter i världen att bli starkare, friskare och överlag mer vältränad!

powerlifter to prepare exercise deadlift during competition of powerlifting
Här har atleten intagit en bredare stans, där fötterna placeras ungefär en decimeter från plattorna på vardera sida. Foto: Fotolia